Torsdag den 22. juli kom vi, en etter en, tumlende inn døra på Rees Youth and Community Centre i Plympton, en forstad til kystbyen Plymouth i Sørvest-England. Vi - det var ti frivillige fra USA i vest, fra Armenia, Russland og Estland i øst og fra flere vesteuropeiske land som var kommet for å jobbe sammen med lokalt ansatte på sommerens klubb/aktivitetstilbud for Plymptonbarn mellom 8 og 11 år. Men før "Klubben" startet på mandagen, lå det noen lange dager foran oss hvor vi alle vandret litt usikre omkring i et ungdomssenter som ennå ikke hadde "tatt sommerferie" - slik ble middag midt i et diskotek en ny erfaring for de fleste av oss. Meningen var vel at vi i løpet av disse dagene også skulle få orientering og noe opplæring ("training"), men det ble det ikke så mye av. På søndagen tok derimot lederen for senteret, iren Peter, oss med på en tur opp på Dartmoor, en ordentlig fin naturpark bla kjent fra Conan Doyles "Hound of the Baskervilles".

Mandag braket det imidlertid løs. Ungene strømmet inn, og 1.uke var i gang, ei uke som skulle være "wild" - det ville si at ville dyr skulle stå i sentrum for flest mulig av aktivitetene. Det satte selvfølgelig mest preg på formingsaktivitetene mens spill, svømming og uteaktiviteter jo ofte blir "ville" nok i seg selv… En dag var det dessuten tur til en zoologisk hage, og en ettermiddag kom en "omreisende park" for ville dyr på besøk: En ansatt ved Dartmoor Wildlife Park hadde med seg fire "ville" dyr - en tigersalamander, en ilder, ei ugle og en kongepyton - som han fortalte om, og som vi alle fikk klappe. Han var veldig flink til å fortelle og forklare ungene om de forskjellige dyras egenart og behov, og det var alt i alt et utrolig vellykka besøk.

Uke 2 var viet det våte element, noe værgudene syntes å bifalle gjennom passende formiddagsdoser med vann som bidrag til de ulike utendørs vannaktivitetene. Inne lagde vi sandbilder og pappakvarier og i tillegg kom "det daglige tilbudet" om ansiktsmaling som alltid var like populært. Tur til et vannland ble det også, til en "country park" med flåter, tau til å slenge seg i og vannhinderløyper. Dessuten fantes det en masse lekeapparater oppe på landjorda som var fine å ty til for små sjeler som hakket tenner i blåfrosne kropper…

Selv om dagene var hektiske og til tross for noe dårlig organisering de første dagene, gikk arbeidet greitt - ikke minst fordi ungene var så greie at "temaet" "wicked" fint kunne spares til en annen sommer! Og etter klokka 5 om ettermiddagen var senteret "vårt eget", og vi var frie til å gjøre hva vi ville. På hverdagene ble det helst til at vi holdt oss i Plympton; ofte kom noen av de lokalt ansatte på besøk. Lørdag og søndag ble det litt lengre utflukter. På kvelden gikk vi stort sett ut sammen mens vi på dagen helst delte oss i mindre grupper - nok et resultat av at vi var veldig forskjellige og hadde ulike interesser. På tross av noen litt trasige konflikter, gikk likevel det daglige samarbeidet i det store og hele bra. Vi hadde mange trivelige kvelder sammen, både ute og på senteret, og da vi skiltes den første lørdagen i august, var de fleste enige om at det hadde vært et par fine og lærerike uker.

 -Ingunn

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com